Vespa, Bigge, 1972, Bigges Vespa, Retro, Vesparestaurering, Vespa restoration, maintenance, mektips, meka, renovering, scooterrenovering

söndag 26 april 2009

She sings again!

Yesss!
Janne Andersson fixade lite "Magic touch" och motorn startade hur snällt som helst.
Bytt kondensator, ny segersäkring, tändläget inställt, förgasaren rengjord och inställd och oljan utbytt.
Efter min omedvetet omilda behandling då jag lyckats få vatten i vevhuset medan den låg i badrummet varvid den, typ, rostat fast, så lyckades Janne, med en muttermaskin !" (går det inte med våld, så går det med mer våld!" få loss lagren och nu är detta ett obehagligt minne blott.

Hon spinner som en katt. Bry er inte om skramlet, det är bara Jannes specialupphängning för tanken som skramlar. Det tystar så fort han lägger handen på tanken och då hör man hur fint motorn går.

måndag 13 april 2009

Vacker utan spackel!

"Beauty in things exists merely in the mind which contemplates them."
-David Hume's Essays, Moral and Political, 1742





Nåja, även om det är den inre skönhten som räknas så förtjänar hon kanske bättre än så efter att ha varit eftersatt så länge. Detta är ju en helrenovering så det inre kommer också att få sitt. Men först det yttre...

Vilket sisyfosarbete! Att försöka få någon ordning på ett par blästrade och svetsadeVespakåpor i aluminium, knöliga som ett hopskrynklat staniolpapper, är inte det enklaste här i världen. Å andra sidan skulle jag nog inte göra detta om det var "lätt"... Det är ju ändå "resan som gör målet värt" för att citera en vacker fras som ändå säger mycket om varför man gör som man gör.




Motorkåpan hade ju sett bättre dagar, de tre nedre gallerribborna saknades eller var av.

Efter åtskilliga timmars slit med riktning, spackling och slipning anser jag mig nu vara något mer än halvvägs.
Ribborna i "grillen" var bortom reparation så jag tog helt sonika bort dem. Hoppas på en snygg effekt av att jag lackar svänghjulet/fläkten i samma färg som ramen i stället. Sen får man inte glömma den snygga "Vespa Adidas" effekten ! :-)


Lite mer hanterbart...

Alternativet att köpa nya kåpor ligger fortfarande kvar, men jag har inte gett upp än. Avslutade några timmars slipning i vårsolen igår med att penselstryka med "sprutspackel". Nästa steg blir finslipning med 120 papper sedan slutspackling och därefter våtslipning 340 och 600, sen borde det räcka. Plus att jag naturligtvis måste gravera fram luckan som jag spacklat på plats för att få till rundningen och passformen (puh!).



Detta är nästan omöjligt... är det celluliter?


Som sagt, omöjligt...sa Bill!


...omöjligt, sa Bull.


Framskärmen var inte heller nån skönhet...


Men den har repat sig riktigt skapligt...

lördag 11 april 2009

Gävlescooters utökar

"Hon kom med bussen en dimmig aprilmorgon och hade ett par backspeglar i en spännrem om halsen ". Dimman och vårfukten låg tung över stan men Johan såg rakt igenom detta. En vit -84 från Härnösand i bättre skick än han vågat hoppas på, rena tipsvinsten. En kavat 25åring med designade linjer. lite tilltufsad efter en lång resa men med massor av potential. Tyvärr hade säljaren glömt att bipacka tändningsnyckeln så premiärturen får vänta till efter påsk, tungt!





Här kommer lite inspirazione!

torsdag 2 april 2009

Nytillskott i Vespafamiljen

Efter några månaders bearbetning så lyckade s jag till slut få Johan att sälja mig sin ögonsten från 1957. Så nu har min Popolino -65 fått en storasyter i en Vespa 150 touring eller GL -57 som modellen även kallas. Johan hade fått ögonen på en yngre och lättare dam som inte var fullt så besvärlig och behövde frigöra lite pengar att spendera på den nya damen.
Efter ett snabbt handslag över en god lunch så var hon min. Gul som en påskkyckling lyste hon i vårsolen, en riktig klassisk skönhet med linjerna hos en italiensk 50 tals donna. Bella!


Foto: Mikael Dunker

Tyvärr så är det mycket att åtgärda även på denna dam innan det blir några längre turer. Kopplingen vägrar att koppla ur trots att kopplingarmen står i bottenläge. Enligt Johan så fungerade kopplingen och växlarna sist han var ute och åkte på den, men det var ju ett tag sedan. Efter att ha varit lite trög så startar hon nu snällt och går i ca 1 minut innan hon lägger av med ett oroväckande skrammel. Medan hon är igång så låter hon däremot perfekt, inga missljud eller knackningar alls. Olja och bensin har säkert 9-10 år på nacken så jag tror det blir bra att börja där, sedan ska jag öppna upp kopplingen och göra en okulärbesiktning. Möjligtvis kan kopplingsarmen vara böjd och därav felet. Jag återkommer om detta. Är det någon av er därute som har erafrenhet av en sån här wideframedam så tar jag tacksamt emot alla tips och ideer. Enligt Johan så finns det berömda krysskilsproblemet även på denna motor, hur illa det är får jag väl se när jag plockar bort svänghjulet. Startar gör hon i alla fall till och med på den gamla bensinen...


Foto: Mikael Dunker